A szabályozás kezdeti problémái és átgondolatlansága miatt még a mai napig sok tévhit kering a szürke rendszám használhatóságáról és igénylésének folyamatáról. Ezeket szeretnénk most tisztázni és megmutatni milyen egyszerű az igénylés.

Először is, mi az a szürke rendszám?

Egy speciális, az autóhoz kiadott és a forgalmi engedélyben feltüntetett egyedi rendszám, szürke alapon fehér karakterekkel. Ebből a rendszámból 1 db-ot kapunk és kizárólag vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítókon használható.

Kötelező? És mire jó egyáltalán?

A szürke rendszám használata a kerékpárszállítón nem kötelező, csak egy lehetőség, ami megkönnyíti az életünket. A jelenlegi jogszabályok szerint, az autó hátulján szállított kerékpárok (mivel kitakarják az autó lámpáit és rendszámát), csak olyan eszközön szállíthatóak, amely a KRESZ-nek megfelelő világítással és rendszámtartóval van felszerelve és rendszámvilágítással is rendelkezik. Nekünk természetesen minden vonóhorgos kerékpárszállítónk megfelel ennek a kritériumnak. A szabály másik fele pedig kimondja, hogy vagy a gépjármű eredeti, hátsó rendszámát kell ilyenkor áthelyezni a kerékpártartóra, vagy a kifejezetten erre a célra készült, szürke rendszámot.

Nem kötelező tehát, de nagyban megkönnyíti az életünket, hiszen nem kell mindig átszerelni az autó hátsó rendszámát, ha bringázni indulunk, ami körülményes, és akár veszélyes is lehet, hiszen az autók rendszámkeretei nem arra vannak kitalálva, hogy akár hetente nyitogassuk őket, az anyag előbb utóbb elfárad, vagy a mi ügyetlenségünkből fakadóan eltörik, így könnyen elhagyhatjuk a rendszámot. Sokkal egyszerűbb tehát, ha igénylünk egy szürke rendszámot, amit egyszer beleteszünk a kerékpárszállítóba, és le van tudva a gond, akármikor indulunk útnak, a helyén van és szabályos is.

Hogyan lehet igényelni és mennyibe kerül a szürke rendszám?

Az igénylés rendkívül egyszerű: az autó tulajdonosa, vagy annak meghatalmazottja tudja igényelni a forgalmi engedéllyel és 5500 Ft illeték megfizetése ellenében. Az igényléshez egy Kormányablakot kell meglátogatni és a gépjármű ügyek osztályán mindössze 10-15 perces ügyintézési idővel már el is indítható a kérelem. Ezt követően 1-2 héten belül elkészül a rendszám, melyről értesítést kapunk a Kormányhivataltól, és csak be kell ugrani érte, ezt már sorszám nélkül kiadják.

Nem bonyolult és egyáltalán nem is drága az igénylés, amit egyszer kell megtenni, aztán amíg az autónk megvan, szabályosan közlekedhetünk. Ebből is tisztán látszik, hogy semmi értelme rendszám nélkül próbálkozni, vagy különféle nyomtatott, utángyártott, másolt műanyag vagy matrica rendszámokat vásárolni dekorosoknál vagy autós boltokban pár ezer forintért, hiszen sem időben, sem költségben nem leszünk előrébb, a rendőr viszont ugyanúgy megbüntethet.