Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Adatvédelmi nyilatkozat itt olvasható

Termékek Menü

Hogyan válasszunk kerékpárszállítót?

A megfelelő kerékpárszállító kiválasztását érdemes alaposan átgondolni, hiszen optimális esetben hosszú éveken át fogjuk elégedetten használni a kiválasztott modellt. Először is fontos kihangsúlyozni, hogy csak olyan kerékpárszállítót válasszon, amelynek a használata kényelmes és biztonságos.

A kényelem mindenkinek más szempontokat takar, de a biztonság egyértelmű: csak olyan terméket válasszon, amely rendelkezik az aktuális biztonsági előírásoknak megfelelő minősítésekkel, így nem sodorja veszélybe sem az Ön kerékpárjait és autóját, sem a többi közlekedőt. Pro-User termékeink természetesen mind rendelkeznek a szükséges CE minősítéssel, a biztonsági teszteléseket pedig a független RDW vizsgáló cég végezte.

És most lássuk a különböző kerékpárszállító-típusok előnyeit és hátrányait:

Tetőre szerelhető modellek: Magyarországon ezek a legelterjedtebb típusok, mert viszonylag olcsón megvásárolhatóak és egy tetőcsomagtartó segítségével bármilyen gépjárműre felszerelhetőek. Ha már fent vannak a kerékpárok, az autó ajtajai és csomagtere mindig szabadon hozzáférhető marad. Hátrányai közé sorolható, hogy ez a megoldás van a legnagyobb befolyással autója vezethetőségére. Egyrészt fokozottan kell figyelni a megnövekedett magassággal járó veszélyekkel (pl. belógó faágak, alacsony átjárók, hidak, parkolóházak), illetve a nagyobb oldalszél is okozhat meglepetéseket. A kényelmet tekintve ez a legrosszabb megoldás, hisz a legtöbbször nehéz kerékpárokat mindig fel kell emeljük az autó tetejére, ami hölgyeknek és időseknek sokszor megoldhatatlan kihívást jelenthet. A tetőcsomagtartó megengedett terhelésétől függően akár 3-4 kerékpár is elhelyezhető a tetőn.

Hátsó ajtóra szerelhető modellek: Legfőbb előnyük, hogy semmilyen egyéb tetőcsomagtartóra vagy adapterre nincs szükség a felszerelésükhöz, így szinte bármilyen autóra egyszerűen rögzíthetőek. A kerékpárokat nem kell olyan magasra emelni, mintha a tetőre tennénk, de maximum 2-3 kerékpárt tudunk így magunkkal vinni. Legfőbb hátránya ennek a megoldásnak, hogy a szállított kerékpárok kitakarják az autó lámpáit és rendszámát, csökkentve ezzel a közlekedés biztonságát. Kivételt képeznek ez alól a Pro-User Easy Bike és Cross kerékpárszállítók, melyeken két erős sínen állnak a kerékpárok, szabadon hagyva így a lámpákat és a rendszámot is.

Vonóhorogra szerelhető modellek: Nyugat-Európában ez a leggyakoribb módja a kerékpárok szállításának, mivel ez a megoldás a legkényelmesebb és legbiztonságosabb is egyben. Ezek a tartók vannak a legkisebb befolyással is autója vezethetőségére: menet közben, a minimálisan hosszabb hátsó túlnyúlás kivételével gyakorlatilag semmit sem lehet észre venni. Minden Pro-User vonóhorogra szerelhető tartó rendelkezik az európai normáknak megfelelő világítással és rendszámtartóval is. Ezekre a tartókra a legkönnyebb feltenni a kerékpárokat, hisz alig kell emelni, sőt sok típushoz kapható akár rakodó rámpa is, melyen bárki egyszerűen csak felguríthatja a kerékpárokat a tartóra. Az összes Pro-User vonóhorogra szerelt kerékpárszállító (kivéve Briljant) akár kerékpárokkal együtt egy mozdulattal ledönthető, így autója csomagtere mindig szabadon hozzáférhető marad. Ezeknek a modelleknek az egyetlen hátránya, hogy szükséges hozzájuk egy vonóhorog.

Ha esetleg autója még nem rendelkezik vonóhoroggal, de mégis egy ilyen profi tartót szeretne használni, budaörsi szervizpartnerünk igény szerint 1 nap alatt felszereli a kiválasztott vonóhorgot és levizsgáztatja autóját.